Geschiedenis

De geschiedenis van de Budovereniging Hoogezand-Sappemeer begint omstreeks 1947. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een grotere belangstelling voor het verenigingsleven. Op judogebied werd er een club gevormd met enkele Canadezen, die na de oorlog in Nederland gebleven waren. Men sloot zich aan bij Sportschool Hilberdink in Groningen. Deze samenwerking heeft tot 1960 stand gehouden, waarna men een overeenkomst sloot met Sportschool Van der Bor. De toenmalige trainer, de heer Veentjer, heeft zijn zwarte band ontvangen uit handen van wereldkampioen Anton Geesink.
In november 1976 werd, in overleg met de heer Van der Bor, door een aantal enthousiaste ouders samen met de heer Ruiter een zelfstandige vereniging opgericht:

B.V.H.S. met als voorzitter de heer Middelwijk.

In de loop der jaren werd de vereniging steeds groter.
Tegenwoordig telt B.V.H.S. ±200 leden en wordt er op drie avonden in de week lesgegeven.
Naast de heer Ruiter werd er nog een trainer aangetrokken, de heer Tegelaar, die later werd opgevolgd door de heer Boersma. In 1997 droeg de heer Ruiter zijn lessen over aan Henk Sijbring. Henk is als jeugdjudoka bij B.V.H.S. begonnen en heeft nog les gehad van de heer Ruiter. In het begin van de 21e eeuw is Henk gestopt met training geven en zijn er verschillende opvolgers geweest. Op dit moment worden de techniektrainingen verzorgd door Korrie Ruiter en Maurice Ance. In 2010 werd het programma uitgebreid met kleuterjudo, op initiatief van Renée Dinjens.
De wedstrijdtraining werd jaren verzorgd door Peter Baas, maar na 2005 stapte hij over op de techniektrainingen. Claudia Kalk nam hem over en in 2006 werd Simon Leistra wedstrijdtrainer. In 2007 werd Peter Baas weer wedstrijdtrainer tot 2012. Op dit moment verzorgt Roelof van Bruggen de wedstrijdtraining.
In de loop der jaren heeft de vereniging al vele judoka’s opgeleid voor de zwarte band, een aantal hebben op het examen zelfs een eervolle vermelding gekregen.

Sinds 20.. doet B.V.H.S.  de naam budo eer aan en kan men ook aan jiu jitsu doen. De lessen worden gegeven door Jerry van der Duim.

 

 


Op wedstrijdgebied kan B.V.H.S. leuk meekomen. Hieronder staat een kort overzicht van de beste prestaties van afgelopen jaren:

 –  1993  Angelina Venema  plaats 3 Nederlandse Kampioenschappen dames -16 jaar
 –  1994  Angelina Venema  plaats 1 Nederlandse Kampioenschappen dames -16 jaar
 Claudia Kalk plaats 3 Nederlandse Kampioenschappen dames -16 jaar
 –  1996  Alexander Hoffman plaats 3 Nederlandse Kampioenschappen heren -19 jaar
 –  1996  Angelina Venema plaats 3 Nederlandse Kampioenschappen dames senioren
 –  1997  Gea Wesseling plaats 2 Nederlandse Kampioenschappen dames -19 jaar
 –  1999  Melanie Bus plaats 2 Nederlandse Kampioenschappen dames -16 jaar
 –  2002  Roxanne Webster plaats 1 Nederlandse Kampioenschappen dames -15 jaar
 –  2003  Roxanne Webster plaats 2 Nederlandse Kampioenschappen dames -17 jaar
 2004  Roxanne Webster plaats 2 Nederlandse Kampioenschappen dames -17 jaar
 2005  Lars Dinjens plaats 2 Nederlandse Kampioenschappen heren -17 jaar

De jeugd krijgt volop de kans om wedstrijdervaring op te doen en zo vallen veel judoka’s van B.V.H.S. op de diverse toernooien steeds in de prijzen. Sinds 2004-2005 is er zelfs een samenwerkingsverband met Judoschool Veendam om wedstrijdjudoka’s nog meer trainingsmogelijkheden te geven.
B.V.H.S. organiseert sinds 1979 al een groot internationaal toernooi. Tot en met 1999 werd dit toernooi in de oneven jaren gehouden. Vanaf 2001 vindt dit evenement jaarlijks plaats.